Maar hoeveel uur slaap hebben we dan nodig om rond te komen? vroeg de New York Times zich af. De meesten onder ons slapen gemiddeld 6,9 uur per nacht en dat is ... te weinig, blijkt uit nieuw onderzoek.
David Dinges van de universiteit van Pennsylvania en zijn assistent Hans Van Dongen deden een test waarbij ze een reeks proefpersonen in drie groepen indeelden. Gedurende twee weken moesten de proefpersonen in een laboratorium verblijven. De eerste groep mocht vier uur per nacht slapen, de tweede groep zes uur en de derde groep acht uur.
Gedurende de dag moesten alle deelnemers zich om de twee uur melden om hun alertheid te laten meten door middel van de Psychomotor Vigilance Task of PVT. De proefpersonen moesten dan gedurende tien minuten voor een computerscherm plaatsnemen waarop nummers werden geprojecteerd met een willekeurig tijdsinterval.
Telkens een nummer verscheen werden ze verondersteld op de spatiebalk te drukken. Zelfs een halve seconde verschil in een reactie wijst in deze oefening op slaperigheid. De PVT wordt ook gebruikt om de reacties van piloten, astronauten en vrachtwagenchauffeurs te meten.
Wat bleek? De mensen die acht uur hadden geslapen hadden amper moeite om alert te blijven, maar de mensen die in de vier- en zesurenslaapgroep zaten zagen hun resultaten dag na dag verslechteren. Tegen de zesde dag viel een kwart van de deelnemers in de zesurengroep in slaap voor de computer. Tegen het einde van de test -dag veertien- vielen ze vijf keer vaker in slaap dan bij de eerste dag.
Ook in een andere test waarbij de zesurengroep geheugenoefeningen moest doen waren de resultaten dag na dag slechter op vlak van nauwkeurigheid en snelheid. Op het einde van de twee weken waren de zesurenslapers even onhandig in het uitvoeren van hun oefeningen als mensen die 24 uur lang wakker waren gebleven- het cognitieve equivalent van legale dronkenschap.
Voor de meesten van ons is zes uur slaap dus te weinig en acht uur goed. Maar wat als we het verschil door twee delen? Een gelijkaardige studie waarin de testgroepen werden ingedeeld in drie, vijf, zeven en negen uur slaap, gaf gelijkaardige resultaten, met de negenurenslapers die ongeveer presteerden als de achturenslapers in Dinges' studie, terwijl de zevenurengroep steeds slechter ging presteren in de PVT-tests tot hun resultaten zich vanaf dag vier gingen stabilizeren op een lager niveau dan waar ze waren begonnen.
De studie concludeert dat wie zeven uur slaapt, kan functioneren. De eerste dagen is er amper verschil, maar vanaf dag vijf gaat het gebrek aan slaap ten koste van je prestaties.
Ook wie denkt in het weekend de verloren slaap te kunnen inhalen heeft het mis. Uit andere studies blijkt dat je door een keer uit te slapen je verloren slaap van vijf of zes dagen niet inhaalt. Meer onderzoek is nodig om dat te bevestigen.
En er is nog iets. Alle mensen hebben verschillende slaapnoden, maar algemeen kan worden gesteld dat een kleine elite met minder dan vijf uur kan rondkomen. Probleem is dat vele mensen zichzelf wijsmaken dat ze met minder dan acht uur kunnen rondkomen. In Dinges' studie meldden verschillende vier- en zesurenslapers dat ze zich aan hun nieuwe slaapgewoonte hadden aangepast en dat ze niet onder hun slaaptekort leden. Ondertussen gingen ze op de PVT-tests steeds slechter scoren.
Met andere woorden: degenen die zich voortdurend slaap ontzeggen begrijpen niet eens hun eigen lichaam. En ze maken zichzelf wat wijs, want op het werk zijn ze niet half zo scherp als ze denken te zijn.
Bron : www.express.be van 19 april 2011
suikerziek
prebiotica
drankprobleem.
geestesziek
vianesse shop
vianesse abonnement
steviaplantjes
rocket stove
je lichaam aarden
compost toilet
bob beck protocol
braintuner BT11
corona covid tips
zonvitamine D3
darmproblemen
yaeyama chlorella
hawaiiaanse spirulina
klamath afa algen
adhd natuurlijk
super greens
stop de verzuring
antikater
brainmachines
brainactivator
audiostrobe
elanra ionisatie
fijnstof
lichtwekker
beter slapen
chiazaad of chiazaden
gezond en slank
soepele gewrichten
pediwell
zilverwater
zilverstaaf
colloidaal goud
ionic-silverpulser
multiwave oscillator
multiplewave oscillator
optimale gezondheid
brainfit bvba
sportprestaties
vrij van parasietenvrij
dierenwelzijn
vitale duiven
eetbare tuin
stralingsvrij leven
ecosense
Algemene Webshop
relax at home
voor nederland
+earth pulse device
+magneetveldtherapie
+slapen zonder pillen
+magnetfieldtherapy
+resonantietherapie
+natuurlijke slaap
+gewrichten
+magneetmat
+dieper slaap
+beter slapen
+sleeping aid
+regeneratie
+slaapstoornissen
+anti-aging
+pijnbestrijding
+recuperatie
+wondheling
+magnetische vitamines
+recovery
+magneetveldmat
+chakras
+pijnpunten
+zintuigen
+organen
+knieen
+polsen
+regeneratie
+sportblessures
+earthpulse
+gewrichten
+pijnbestrijding
Exclusieve Invoer Earth Pulse Device Magneetveldtherapie Benelux : Brainfit bvba , Notelaarweg 9 , 3140 Keerbergen. (België) Gsm 0476/520.612 Sportblessures Magneettherapie Revalidatie Chakras AntiAging Pijnbestrijding